Яблуня.
Одна з найстаріших не лише плодових, а й взагалі культурних рослин на Землі. Яблука описані в міфах про Геракла; з яблука розбра ту почалась війна, що привела до загибелі Трої; за мішень служило яблуко в легенді про Вільгельма Телля; яблуня росла у висячих садах Семираміди; яблуко, що впало на голову великому Ньютону, допомогло йому відкрити закон земного тяжіння... У нашій країні перші відомості про культуру яблуні стосуються часів Київської сад. З цього саду й розпочався хід яблуні по Придніпров'ю, а пізніше і по всій Русі.
Яблуня — культура справді невичерпних можливостей і універсаль ного використання. Вона дуже декоративна, особливо в період цвітіння завдяки різнобарвності квіток різних сортів. З неї можна створювати різні форми, розміщуючи поодинці або групами серед газонів, біля парканів, на клумбах.
Щільна, червонувато-біла деревина цієї породи придатна для виготов лення декоративних і потрібних у господарстві реч«й: ложок, ополоників, сільничок тощо.
Але головне в яблуні — її чудові плоди. Різні за строками дости гання, формою, кольором, ароматом, вони можуть споживатись людиною протягом усього року від урожаю до урожаю.
Незважаючи на низьку калорійність, невисокий вміст вітамінів, яблука дуже корисні для організму людини завдяки наявності клітко вини, пектину, мінеральних солей, фітонцидів і вважаються лікувальним засобом проти багатьох хвороб. їх споживають при серцево-судинних захворюваннях. Від ожиріння лікарі рекомендують «яблучні дні», «яблуч ні дієти», що сприяють зниженню кров'яного тиску і зменшенню головних болей, знімають запаморочення і шум у голові.
В яблуках міститься значна кількість заліза, тому вони корисні при недокрів'ї. Відвар і чай з шкірки зменшує простудний кашель і хрипоту, діє як заспокійливий засіб. Його п'ють і від ожиріння. Кашку з яблук можна прикладати до обпечених чи обморожених місць.
Виділяють літні, осінні і зимові сорти яблуні. Різняться вони за строками достигання і в основному — за часом споживання.
Літні сорти достигають влітку. їх треба споживати свіжими, для консервування і частково для сушіння. На обмеженій площі люби тельського саду достатньо мати 1 — 3 дерева літніх сортів.
Деякі сорти районовано лише в одній області — Бельфльор китайка в Донецькій, Яндиківське в Кримській, інші — в двох-трьох областях, розташованих в одній кліматичній зоні: Каль віль Фрааса — Тернопільській та Івано-Франківській, Україн ське — у Миколаївській і Одеській, Донешта — Житомирській і Чернігівській, Боровинка — Ворошиловградській, Сумській і Хар ківській, Мліївське літнє — Житомирській, Київській, Чернігів ській. Шафран літній — Дніпропетровській, Кіровоградській, Одеській, Тернопільській і Херсонській. Але є й такі сорти, які по ширені практично по всій республіці. М е л б а, наприклад, полю билась завдяки ранньому вступу в пору плодоношення, чудовим пло дам з оранясево-червоним смугастим рум'янцем, відмінного смаку. Слід однак застерегти, що дерева цього сорту дуже уражуються паршею, а плоди погано транспортуються. В усіх областях України, за ви нятком Кримської, поширений районований ще з 1928 року сорт П а п і р о в к а.
На думку спеціалістів, перспективним літнім сортом є завезений з США і з 1980 р. районований поки що лише в Миколаївській області сорт Старк ерліст. Плоди його достигають на 7 — 8 днів раніше, ніж у Папіровки, вони красиво забарвлені, з рум'янцем, відзначаються високими смаковими властивостями. Дерево високоросле, зимостійке й скороплідне.
Осінні сорти. Плоди більшості осінніх сортів можуть зберігатися кілька місяців. У них тонкий, притаманний лише осіннім сортам аромат, їх використовують для мочіння та маринування.
Серед осінніх сортів є такі, що районовані лише в одній області —Кандиль синап в Криму, Подільське в Хмельницькій області, Путівка осіння — в Чернігівській, а славнозвісна П е пінка литовська залишилась лише в Харківській.
У західних областях України поширений сорт Малинове обер ландське, без особливої географічної закономірності розкидані по республіці Пепін шафранний, Пепінка золотиста і Ренет ландсберзький. А ось такі сорти, як Мекінтош, Уелсі і Слава переможцям, вирощують у садах практично всіх областей України.
Особливу увагу слід звернути на вирощування Антонівки звичайної та інших її сортотипів. Це старовинний сорт народної селекції з неповторним тонким запахом, неперевершений для мочіння. І хоча плоди її погано вирівняні за розміром, мають характерні темно іржаві смуги біля плодоніжки, одне дерево цього сорту бажано мати в своєму саду.
Перспективними для вирощування на Україні вважаються сорти канадського походження Лобо і Спартан з красивими і смачними плодами. Вони морозостійкі, не уражуються паршею.
Зимові сорти. На їх вибір слід звернути особливу увагу, тому що вони повинні забезпечити сім'ю свіжими яблуками на довгий зимово весняний період. Повсюдно (крім Закарпатської і Кримської областей) поширений місцевий придністровський сорт Кальвіль сніговий. Дерева його стійкі проти парші та борошнистої роси, плоди масою 120— 160 г, чудового біло-жовтого кольору, інколи з легким рожевим ру м'янцем.
Лише в Житомирській, Кримській, Миколаївській і Полтавській областях не вирощується сорт американського походження Джона тан, що має чудово забарвлені, ароматні, відмінного смаку яблука. Але в посушливі роки яблука виростають дрібними, дрібнішають вони також з старінням дерев.
Дуже поширений (крім семи західних областей, де дерева сильно уражуються паршею і борошнистою росою) чи не найславетніший із всіх сорт Ренет Симиренка — «дитя» відомого чародія саду Л. П. Симиренка. Все більшого поширення набуває сорт Г о л д е н Делішес з чудовими золотисто-жовтими, дуже смачними плодами. Особливість сорту — на півдні потрібно обов'язково регулярно поливати дерева, щоб не дрібнішали плоди. В шести областях (Вінницькій, Вороши ловградській, Полтавській, Ровенській, Сумській та Хмельницькій) по¬ширений сорт Зимове Плесецького.
Добрі результати дає вирощування чудового сорту Кортланд у Ворошиловградській, Донецькій, Кіровоградській та Харківській областях, Старкінг — Закарпатській, Кіровоградській, Миколаїв ській, Тернопільській, Поліське — в Житомирській, Івано-Франків ській, Київській та Ровенській.
Трьома областями обмежений ареал таких сортів, як Пепін Чер ненка (Київська, Сумська, Чернігівська), Зоря Поділля (Воро шиловградська, Кіровоградська, Сумська); Київське зимове (Вінницька, Житомирська, Черкаська), Зимове лимонне (Пол тавська, Харківська, Сумська), Ренет золотий курський (Ворошиловградська, Харківська, Чернігівська); Делішес — (Дніпро петровська, Запорізька та Кіровоградська), Канівське (Волинська, Житомирська, Черкаська), Старкрімсон (Вінницька, Закарпат ська, Одеська).
Лише в двох областях (Львівській та Івано-Франківській) зали шився колись дуже поширений і відомий сорт Пармен зимовий золотий. Банан зимовий районований у Кримській та Миколаївській, Пепін лондонський — Одеській і Херсонській, а Ред делішес — Миколаївській та Чернівецькій. Більшість же сортів вирощують лише в одній області. Найбільше сортів яблуні районовано в Криму: Аврора, Кінг Девід, Ренет шам панський, Розмарин білий, Салгірське, Старк, Старк Ред Гол д, Таврі я; лише в Вінницькій — Айдоред, Закарпат ській — Батулен, Голдспур, Соліварське благородне, тільки в Київській — Антор і Рубінове Дуки; Івано-Фран ківській — Синька кобацька, Чернівецькій — В а г н е р, Волинській — Кід Оранж Ред, Херсонській — Кримське зимове, Ворошиловградській — Кальвіль донецький.
akadem9.at.ua
monster
Яблуня — культура справді невичерпних можливостей і універсаль ного використання. Вона дуже декоративна, особливо в період цвітіння завдяки різнобарвності квіток різних сортів. З неї можна створювати різні форми, розміщуючи поодинці або групами серед газонів, біля парканів, на клумбах.
Щільна, червонувато-біла деревина цієї породи придатна для виготов лення декоративних і потрібних у господарстві реч«й: ложок, ополоників, сільничок тощо.
Але головне в яблуні — її чудові плоди. Різні за строками дости гання, формою, кольором, ароматом, вони можуть споживатись людиною протягом усього року від урожаю до урожаю.
Незважаючи на низьку калорійність, невисокий вміст вітамінів, яблука дуже корисні для організму людини завдяки наявності клітко вини, пектину, мінеральних солей, фітонцидів і вважаються лікувальним засобом проти багатьох хвороб. їх споживають при серцево-судинних захворюваннях. Від ожиріння лікарі рекомендують «яблучні дні», «яблуч ні дієти», що сприяють зниженню кров'яного тиску і зменшенню головних болей, знімають запаморочення і шум у голові.
В яблуках міститься значна кількість заліза, тому вони корисні при недокрів'ї. Відвар і чай з шкірки зменшує простудний кашель і хрипоту, діє як заспокійливий засіб. Його п'ють і від ожиріння. Кашку з яблук можна прикладати до обпечених чи обморожених місць.
Виділяють літні, осінні і зимові сорти яблуні. Різняться вони за строками достигання і в основному — за часом споживання.
Літні сорти достигають влітку. їх треба споживати свіжими, для консервування і частково для сушіння. На обмеженій площі люби тельського саду достатньо мати 1 — 3 дерева літніх сортів.
Деякі сорти районовано лише в одній області — Бельфльор китайка в Донецькій, Яндиківське в Кримській, інші — в двох-трьох областях, розташованих в одній кліматичній зоні: Каль віль Фрааса — Тернопільській та Івано-Франківській, Україн ське — у Миколаївській і Одеській, Донешта — Житомирській і Чернігівській, Боровинка — Ворошиловградській, Сумській і Хар ківській, Мліївське літнє — Житомирській, Київській, Чернігів ській. Шафран літній — Дніпропетровській, Кіровоградській, Одеській, Тернопільській і Херсонській. Але є й такі сорти, які по ширені практично по всій республіці. М е л б а, наприклад, полю билась завдяки ранньому вступу в пору плодоношення, чудовим пло дам з оранясево-червоним смугастим рум'янцем, відмінного смаку. Слід однак застерегти, що дерева цього сорту дуже уражуються паршею, а плоди погано транспортуються. В усіх областях України, за ви нятком Кримської, поширений районований ще з 1928 року сорт П а п і р о в к а.
На думку спеціалістів, перспективним літнім сортом є завезений з США і з 1980 р. районований поки що лише в Миколаївській області сорт Старк ерліст. Плоди його достигають на 7 — 8 днів раніше, ніж у Папіровки, вони красиво забарвлені, з рум'янцем, відзначаються високими смаковими властивостями. Дерево високоросле, зимостійке й скороплідне.
Осінні сорти. Плоди більшості осінніх сортів можуть зберігатися кілька місяців. У них тонкий, притаманний лише осіннім сортам аромат, їх використовують для мочіння та маринування.
Серед осінніх сортів є такі, що районовані лише в одній області —Кандиль синап в Криму, Подільське в Хмельницькій області, Путівка осіння — в Чернігівській, а славнозвісна П е пінка литовська залишилась лише в Харківській.
У західних областях України поширений сорт Малинове обер ландське, без особливої географічної закономірності розкидані по республіці Пепін шафранний, Пепінка золотиста і Ренет ландсберзький. А ось такі сорти, як Мекінтош, Уелсі і Слава переможцям, вирощують у садах практично всіх областей України.
Особливу увагу слід звернути на вирощування Антонівки звичайної та інших її сортотипів. Це старовинний сорт народної селекції з неповторним тонким запахом, неперевершений для мочіння. І хоча плоди її погано вирівняні за розміром, мають характерні темно іржаві смуги біля плодоніжки, одне дерево цього сорту бажано мати в своєму саду.
Перспективними для вирощування на Україні вважаються сорти канадського походження Лобо і Спартан з красивими і смачними плодами. Вони морозостійкі, не уражуються паршею.
Зимові сорти. На їх вибір слід звернути особливу увагу, тому що вони повинні забезпечити сім'ю свіжими яблуками на довгий зимово весняний період. Повсюдно (крім Закарпатської і Кримської областей) поширений місцевий придністровський сорт Кальвіль сніговий. Дерева його стійкі проти парші та борошнистої роси, плоди масою 120— 160 г, чудового біло-жовтого кольору, інколи з легким рожевим ру м'янцем.
Лише в Житомирській, Кримській, Миколаївській і Полтавській областях не вирощується сорт американського походження Джона тан, що має чудово забарвлені, ароматні, відмінного смаку яблука. Але в посушливі роки яблука виростають дрібними, дрібнішають вони також з старінням дерев.
Дуже поширений (крім семи західних областей, де дерева сильно уражуються паршею і борошнистою росою) чи не найславетніший із всіх сорт Ренет Симиренка — «дитя» відомого чародія саду Л. П. Симиренка. Все більшого поширення набуває сорт Г о л д е н Делішес з чудовими золотисто-жовтими, дуже смачними плодами. Особливість сорту — на півдні потрібно обов'язково регулярно поливати дерева, щоб не дрібнішали плоди. В шести областях (Вінницькій, Вороши ловградській, Полтавській, Ровенській, Сумській та Хмельницькій) по¬ширений сорт Зимове Плесецького.
Добрі результати дає вирощування чудового сорту Кортланд у Ворошиловградській, Донецькій, Кіровоградській та Харківській областях, Старкінг — Закарпатській, Кіровоградській, Миколаїв ській, Тернопільській, Поліське — в Житомирській, Івано-Франків ській, Київській та Ровенській.
Трьома областями обмежений ареал таких сортів, як Пепін Чер ненка (Київська, Сумська, Чернігівська), Зоря Поділля (Воро шиловградська, Кіровоградська, Сумська); Київське зимове (Вінницька, Житомирська, Черкаська), Зимове лимонне (Пол тавська, Харківська, Сумська), Ренет золотий курський (Ворошиловградська, Харківська, Чернігівська); Делішес — (Дніпро петровська, Запорізька та Кіровоградська), Канівське (Волинська, Житомирська, Черкаська), Старкрімсон (Вінницька, Закарпат ська, Одеська).
Лише в двох областях (Львівській та Івано-Франківській) зали шився колись дуже поширений і відомий сорт Пармен зимовий золотий. Банан зимовий районований у Кримській та Миколаївській, Пепін лондонський — Одеській і Херсонській, а Ред делішес — Миколаївській та Чернівецькій. Більшість же сортів вирощують лише в одній області. Найбільше сортів яблуні районовано в Криму: Аврора, Кінг Девід, Ренет шам панський, Розмарин білий, Салгірське, Старк, Старк Ред Гол д, Таврі я; лише в Вінницькій — Айдоред, Закарпат ській — Батулен, Голдспур, Соліварське благородне, тільки в Київській — Антор і Рубінове Дуки; Івано-Фран ківській — Синька кобацька, Чернівецькій — В а г н е р, Волинській — Кід Оранж Ред, Херсонській — Кримське зимове, Ворошиловградській — Кальвіль донецький.
akadem9.at.ua
monster